Risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E)

Gevaren en risico’s inzichtelijk

Een veilige en gezonde werkomgeving voor uw werknemers. Dat willen wij allemaal wel. In een gezond en veilig bedrijf zijn werknemers positiever en productiever. Met een RI&E heeft u snel inzicht in de gevaren en risico’s die uw werknemers lopen tijdens het werk. Dit kan gaan om fysieke, psychosociale en veiligheidsrisico’s. Voor u als werkgever biedt dit houvast, u bent ervan verzekerd dat uw bedrijfsrisico’s bekend zijn en daarmee heeft u een krachtig preventie-instrument in handen. De RI&E geeft structuur aan het inventariseren en aanpakken van arbeidsrisico’s. De kracht van de RI&E zit vooral in de voortdurende evaluatie van het Plan van Aanpak dat voortvloeit uit de RI&E. Een uitgevoerde RI&E dient u binnen vier tot vijf jaar aan te passen. Ook bij bedrijfsveranderingen zoals een verhuizing, ingrijpende verbouwing, herinrichting, enz. is een nieuwe RI&E raadzaam.

Verplicht nummer

Volgens de Arbowet moet iedere werkgever beschikken over een actuele en volledige RI&E. Iets meer dan de helft van alle organisaties heeft de RI&E daadwerkelijk op orde. Het is verstandig uw RI&E zo snel mogelijk goed te regelen. Uit oogpunt van preventie maar ook omdat Inspectie SZW u direct een boete oplegt als bij controle blijkt dat de RI&E ontbreekt. Met een gedegen Risico-inventarisatie & evaluatie kunt u een PMO-voorstel opstellen en uw gezondheidsbeleid bijstellen en aanscherpen. Reden temeer om aan de slag te gaan met uw RI&E. Zet een ‘verplicht nummer’ om in een waardevol, preventief instrument dat de inzetbaarheid van uw werknemers bevordert en rechtstreeks uw bedrijfsbelangen dient.

(Verhoogde) boetes op de loer

Aan bedrijven die de Arbowet niet naleven gaat de Inspectie SZW fors hogere boetes uitdelen.
Bij het ontbreken van een RI&E krijgt de werkgever (met > 500 werknemers) maximaal € 4.500 boete (dit was € 3.000). Voor werkgevers met minder dan 5 werknemers gaat dit van € 300 naar € 450. Is er geen Plan van Aanpak – een essentieel onderdeel van de RI&E – aanwezig? Dan krijgt de werkgever een boete van maximaal € 3.000 euro (dit was € 750).

Heeft u vragen over de RI&E?

Neemt u gerust contact op met ons professionele team van (hogere) veiligheidskundigen en arbeidshygiënisten via 088 020 34 46 of stuur een e-mail naar arbodienst@care-group.nl  

Bel ons voor advies

088 020 34 56

Of vraag uw offerte aan

Offerte

Plaats een terugbelverzoek

Wij bellen u graag snel terug!