Overig

Vermoeid of futloos? Jouw scherm is schuldig!

Moe door een beeldscherm… De afgelopen maanden hebben we – waarschijnlijk meer dan ooit – vanachter beeldschermen gewerkt. En dat merken we meteen aan hoe we ons voelen: moe. Maar hoe komt dat nou? Dat we ons vermoeid voelen door het veelvuldig werken achter een beeldscherm? Kortom: waarom ben je sneller moe voor een scherm? A&O’er (arbeids- en organisatiepsycholoog) Cecile de Roos legt het uit aan de hand van de Thuiswerkwijzer.

Spiegelgedrag en sturing vanuit je brein

”Wanneer je fysiek tegenover iemand zit ga je tijdens een leuk gesprek vaak onbewust hetzelfde zitten als de ander. Hoe kan dat? Dit komt door de spiegelneuronen in onze hersenen. Ze zijn onderdelen van het menselijk brein. Spiegelneuronen helpen je om andere mensen te begrijpen en emoties aan te voelen. Ze helpen ook bij het leren door af te kijken van elkaar. De kans dat je
de ander spiegelt als je hem of haar leuk vindt, is zeer groot. Sommige mensen gebruiken dit ook als techniek tijdens bepaalde gesprekken. Let er maar eens op. Hoe meer spiegelgedrag, hoe meer betrokkenheid, affectie en saamhorigheid mensen ervaren. Dat geeft energie. En die komt deels dus vanuit de fysieke interactie. Een lange periode vanachter een beeldscherm werken, staat ons energielevel juist weer in de weg. We raken extra moe door een beeldscherm en dat is zonde.

Maar waarom worden we dan moe door een beeldscherm?

De naam spiegelneuronen wekt de indruk dat deze hersendeeltjes zorgen voor imitatie van de ander. Dat is maar deels wat ze doen. De activiteit van deze neuronen hangt ook samen met het selecteren van de juiste actie op waargenomen gedrag. Dat betekent dat spiegelneuronen voortdurend ‘aan staan’ om in sociaal verkeer de goede handelingen te activeren. Als er een beeldscherm tussen mensen staat dan is deze interactie verstoord. Een groot deel van je zintuigen staat dan weliswaar aan, maar ze moeten harder werken.

Wissel af

Heb jij dus na een hele dag videobellen het gevoel dat het je meer energie kostte dan opleverde? Je weet nu wie daar het eventueel de schuldige aan is: dat verdraaide beeldscherm. Natuurlijk geldt dit niet voor één of twee Skype-gesprekken; alles draait om de juiste mate. Wil je meer energie ervaren na een gesprek? Plan dan weer eens fysieke afspraken in (op 1,5 meter weliswaar). Dit kan natuurlijk zowel zakelijk als privé zijn. Wissel thuiswerken met de werkzaamheden op kantoor af en je zult zien dat je energie weer toeneemt. Succes!

Voel jij je ook vermoeid na een langere tijd werken vanachter een beeldscherm, maar heb je moeite dit te veranderen? Weet je niet waar te beginnen of wat nog meer van invloed kan zijn op je gemoedstoestand? Bel ons dan gerust voor advies op 088 020 34 56 of check onze pagina werkplekonderzoek.

Bron: Arboriginals