Van Spoor 2 naar Spoor 2.0

Van 20% naar 80% slagingspercentage

Wist u dat het slagingspercentage van Spoor 2 trajecten slechts 20% is?

Stel: uw werknemer meldt zich ziek. Dan is de Wet Verbetering Poortwachter van toepassing. In deze wet staan de re-integratie spelregels voor werknemer en werkgever. Als de bedrijfsarts na een jaar ziekte oordeelt dat er inderdaad beperkte of geen mogelijkheden zijn om te werken, dan moet u de keuze maken om Spoor 2 wel of niet in te zetten. Even opfrissen:

 • Spoor 1 - Re-integratiedoel is terugkeer in de eigen functie;
 • Spoor 1b - Re-integratiedoel is terugkeer in een andere functie;
 • Spoor 2 - Werknemer dient een baan bij een andere werkgever te zoeken.
Download meer informatie:

Loonsanctie

De keuze om Spoor 2 wel of niet in te zetten is een afweging die u moet maken als uw werknemer een jaar ziek is. Om uw besluit te onderbouwen, heeft u een actueel oordeel van de bedrijfsarts nodig en een arbeidsdeskundigenoordeel. Als het Spoor 2 traject gestart wordt, heeft u dus nog ongeveer een jaar te gaan met uw werknemer. Dat kost tijd, energie én geld. Laat u Spoor 2 achterwege of start u er te laat mee dan hangt u een loonsanctie boven het hoofd. Start u op tijd én houdt u zich netjes aan de regels, maar levert het Spoor 2 traject niets op voor uw werknemer, dan mag u hem of haar na 2 jaar Poortwachter ontslaan en bent u uw werknemer een transitievergoeding verschuldigd.

Oorzaken

Uit recente publicaties van het UWV, de minister van Sociale Zaken en het CBS blijkt dat de Spoor 2 inspanningen in meer dan 80% van de gevallen niet leiden tot het vinden van een baan elders.

Mogelijke oorzaken

 • De arbeidsmarkt biedt met name voor de lager opgeleide mensen, de 45-plussers en de mensen met een rugzakje (je zoekt elders een baan/omdat je een beperking hebt/twee jaar ziek bent geweest) weinig mogelijkheden.
 • Werknemers houden zo lang mogelijk vast aan de (schijn)zekerheid van de baan die ze hebben en huiveren van een baan elders waar in vrijwel alle gevallen een contract voor bepaalde tijd aan ten grondslag ligt.
 • Eén van de kenmerken van Spoor 2 is dat u en uw werknemer de re-integratie inspanningen leveren terwijl uw werknemer nog bij u in dienst is. Dat is voor veel werknemers hinken op twee gedachten, vooral als het herstel van arbeidsritme en het vergroten van de belastbaarheid 'in huis' plaatsvinden.
 • De transitievergoeding na 2 jaar Poortwachter raakt bij werknemers meer en meer bekend en zorgt ervoor dat werknemers dan maar zo goed mogelijk de tijd uitzitten (lees de twee jaar vol maken).
 • Spoor 2 wordt ingezet om maar te voldoen aan de UWV-spelregels en om te voorkomen dat er een loonsanctie wordt opgelegd. Ook al lijken de kansen van de re-integrerende werknemer op een andere baan gering.

Lees u in dit kader ook de bijlage 'Stop met rouwen over je vorige baan'.

Download meer informatie:

Spoor 2.0 - slagingspercentage van 80%

Spoor 2.0 in de vorm van een contractovername (overname van de arbeidsovereenkomst) betekent voor u als werkgever een forse schadelastbeperking. Hiervoor kunnen wij op maat gemaakte berekeningen maken.

Spoor 2.0 in de vorm van contractovername betekent voor uw werknemer een veel betere kans om van werk naar werk te komen. Hij of zij wordt door ons op een professionele manier bijgestaan in het vinden van een baan buiten uw organisatie. Wij spelen hierin een proactieve rol en initiëren trajecten in ons uitgebreide netwerk zoals doorlening, detachering en proef- en stageplaatsing. Dat leidt in 80% van de gevallen tot een baan en nieuw toekomstperspectief voor uw werknemer. Het levert u een forse schadelastbeperking op én bespaart u tijd, geld en energie.

Onze Manager Mobiliteit Martien Cornelissen (T 088 - 020 34 56) kan uw vragen beantwoorden en
vertelt u graag meer over alle ins & outs van Spoor 2 en 2.0

Download meer informatie:
Terug naar overzicht
"Echt alle verwachtingen zijn uitgekomen!"
Josta Kuijer, Klokgroep
Twitter
 • @CareGroupNL

  Stop #pesten nu. Ook op de werkvloer. Naar schatting zijn er 4 miljoen extra #verzuimdagen per jaar en heeft 1 op dtwitter.com/i/web/status/1…ai

  1 dag geleden

 • @CareGroupNL

  Happy birthday to... me! De Care Group bestaat vandaag namelijk 17 jaar en dat is wel een momentje van stilstaan watwitter.com/i/web/status/1…KZ

  8 dagen geleden

Facebook LinkedIn
Website door Merk Meester
omdat gezond zijn
beter werkt