Eindejaarsverzuim

Het jaar is weer bijna voorbij. De tijd van jaaromzetten berekenen, kerstpakketten uitdelen en kerstborrels organiseren, is aangebroken. Een gezellige drukte! Maar het is tevens al jaren een trend dat het ziekteverzuim stijgt tijdens de feestdagen. Alles ‘moet’ af voor de kerst. Ouders raken uitgeput van 'alle ballen in de lucht houden'. Ook hebben werknemers soms geen recht meer op vrije dagen of mogen in verband met de bezetting geen vrij nemen en worden ‘ziek’. Zo tegen het eind van het jaar zijn mensen niet fit en hebben soms in de donkere dagen voor kerst verdriet om dierbaren. Kortom, verzuim ligt op de loer!

#Griep & gips

Een witte kerst is iets waarop menigeen ieder jaar hoopt, maar over het algemeen zijn de feestdagen koud en nat. Het weer, moeheid en feestdagenstress verlagen de weerstand. Een verkoudheid of griep is snel opgelopen. Ze worden veroorzaakt door virussen die beter gedijen bij een lagere temperatuur en lage luchtvochtigheid. Reden voor uw werknemer om zich ziek te melden.

De mensen die toch een witte kerst wensen, zoeken massaal de wintersportoorden op. Skiën tijdens de feestdagen is natuurlijk heel gezellig en fijn, maar voor u als werkgever brengt het ook een risico met zich mee. Zodra de eerste gipsvluchten zich aandienen, stijgen de ziekmeldingen. Helaas kan de wintersport, naast veel sneeuwplezier, ook gepaard gaan met ongelukken met kans op (langdurige) uitval.

#Verzuimfraude

De bovengenoemde griepgolven en gipsvluchten halen het landelijke nieuws en het aantal (valse) ziekmeldingen neemt flink toe. Werknemers grijpen dit nieuws aan om een werkpauze in te lassen. Om de financiële druk van de feestmaand te kunnen compenseren, zijn er mensen die een manier zoeken om te kunnen bijverdienen. Iets wat niet altijd makkelijk is als je gebonden bent aan werktijden.

Vermoedt u dat uw werknemer niet 'echt' ziek is? Is er sprake van ziekteverzuimfraude?
Als uw bedrijf te maken heeft met ziekteverzuimfraude kost dit u handenvol geld: de doorbetaling van loon, kosten voor een vervanger, daling van de productie, verhoogde druk op de collega’s, etc. Wanneer het ziekteverzuim onrechtmatig blijkt te zijn, is dit onacceptabel. Niet alleen voor u als werkgever, maar ook voor de collega’s.

#Tips om de decembermaand goed door te komen

 • Bij vermoeden van onrechtmatig verzuim heeft de leidinggevende een doorslaggevende rol om zaken tijdig te signaleren en in gesprek te gaan.
 • Zie erop toe dat iedereen zijn taak goed afrondt en vrij van vragen en problemen de feestdagen in kan gaan (en tot rust kan komen). Dit voorkomt verzuim na deze periode.
 • Inventariseer ruim van tevoren de planning van vrije dagen rondom de feestdagen.
 • Bereid u voor op een hoger ziekteverzuim tijdens de feestdagen en zet alvast een arbeidspool van oproepkrachten op.
 • Werk preventief aan de weerstand van uw werknemers en ventileer goed, ook al is het koud. Zet ramen op een kier en zet ze iedere dag minstens 10 minuten open.
Terug naar overzicht
"Echt alle verwachtingen zijn uitgekomen!"
Josta Kuijer, Klokgroep
Twitter
 • @CareGroupNL

  Zomervakantie voor regio Noord en vanaf a.s. maandag #bouwvak voor regio Zuid, wat een heerlijk vooruitzicht.twitter.com/i/web/status/1…iB

  19 uur geleden

 • @CareGroupNL

  RT @ArboDesign_: #Help! Wat als uw #werknemer voor een lange periode uitvalt? Ons team van #arbeidsdeskundigen staat graag klaar voor een b…

  2 dagen geleden

Facebook LinkedIn
Website door Merk Meester
omdat gezond zijn
beter werkt