Duurzame inzetbaarheid: vitaliteit, werkvermogen en employability

Hoe sluit u aan?

Gezond, productief en met plezier aan het werk zijn. Wie wil dat niet? Vandaag de dag is het een uitdaging voor werkgevers om hun personeel zolang mogelijk gezond en productief te houden. De werkende beroepsbevolking krimpt en vergrijst en werknemers zijn steeds ouder nog actief aan het werk. Slimme werkgevers bereiden zich nu voor! Hoe kun je de duurzame inzetbaarheid van je personeel bevorderen? Dat gaat verder dan voorkomen van ziekte. Het gaat om het versterken van vitaliteit, werkvermogen en employability van uw werknemers. Samen bepalen deze energiebronnen iemands duurzame inzetbaarheid; een gezonde verhouding tussen draaglast en belastbaarheid.

Gezondheid & welbevinden

Richt uw beleid op het vergroten van de draagkracht van werknemers: ouderen én jongeren! Er moet immers doorgewerkt worden tot de leeftijd van 67 jaar. Vitaliteit zit 'm overigens niet in leeftijd, maar in gezondheid en instelling. Oprechte aandacht schenken aan al uw werknemers is een goede stap. Hiermee kunt u bewustwording creëren. U kunt het thema bijvoorbeeld onderdeel laten uitmaken van functionerings- en beoordelingsgesprekken.

Hoe denkt uw werknemer over zijn eigen inzetbaarheid? Tevens moeten werkgevers investeren in goede arbeidsomstandigheden en kunnen ze preventietools, opleidingen en trainingen aanbieden. Positieve en preventieve maatregelen die uitgaan van iemands gezondheid en welbevinden én gericht zijn op het verhogen van de belastbaarheid in plaats van het verlagen van de belasting.

Goed werkvermogen verkleint de kans op uitval

Werkvermogen is de mate waarin een werknemer, zowel lichamelijk (fysiek) als geestelijk (psychisch), in staat is om te werken. Een goed werkvermogen draagt bij aan de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Een goed werkvermogen vergroot ook de kans dat een werknemer in goede gezondheid van zijn of haar pensioen kan genieten. Om het begrip werkvermogen concreet te gebruiken in een project duurzame inzetbaarheid,  wordt er ook wel gebruik gemaakt van het model 'Het huis van werkvermogen' van de Finse professor J. Ilmarinen. Het 'huis' geeft de relatie aan tussen de individuele, organisatorische en sociale dimensies van werkvermogen. De verschillende verdiepingen (factoren) zijn samengebracht onder één dak van het huis van werkvermogen.

Aandacht voor de vier verdiepingen kan het werkvermogen van werknemers voor nu en in de toekomst vergroten. Werkvermogen is een cruciale factor voor het welbevinden van werknemers. Slecht werkvermogen vergroot de kans op langdurige uitval. 

Terug naar overzicht
"Mevrouw, wij keuren bij u thuis. "Geweldig, dat is de uitvinding van de eeuw!'"
een cliënt
Twitter
  • @CareGroupNL

    Zomervakantie voor regio Noord en vanaf a.s. maandag #bouwvak voor regio Zuid, wat een heerlijk vooruitzicht.twitter.com/i/web/status/1…iB

    1 dag geleden

  • @CareGroupNL

    RT @ArboDesign_: #Help! Wat als uw #werknemer voor een lange periode uitvalt? Ons team van #arbeidsdeskundigen staat graag klaar voor een b…

    2 dagen geleden

Facebook LinkedIn
Website door Merk Meester
omdat gezond zijn
beter werkt