AVGoedgeregeld of AVGedoe?

De belangrijkste punten in een notendop!

Al weken, nee maanden, kunnen we er niet omheen. Letterlijk elke dag lezen we over de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Koppen als ‘AVG = hot’, ‘Gek van die privacy!’ en ‘AVG: de kansen en bedreigingen’, vliegen ons om de horen. Vaak zijn het lange artikelen – waar we misschien al halverwege afhaken – maar vaak bevatten ze wel belangrijke info. En 25 mei, D-day, begint nu echt te dringen: alle organisaties, groot én klein, moeten aan de nieuwe verplichtingen voldoen. Daarom heeft de Care Group de belangrijkste punten voor werkgevers op een rijtje gezet. Is jouw organisatie al AVG-proof? Super! Je mag stoppen met lezen. Nog niet helemaal zeker? Lees verder!

 1. Maak een QuickScan: bedenk welke persoonsgegevens de hele organisatie verwerkt. Denk hierbij aan brieven, facturen, Whatsapp-berichten, mailingen, CMS-systemen, nieuwsbrieven, de website en Google Analytics (het verzamelen van IP-gegevens). Het is handig om dit per afdeling onder te verdelen.
 2. Bepaal of (en welke) persoonsgegevens met derden worden gedeeld (boekhouder, accountant, administratiekantoor etc.)
 3. Als organisatie moet je met iedereen (met wie je onderhandelt) een verwerkingsovereenkomst hebben. Deze overeenkomsten zijn bijvoorbeeld te vinden op de website van de Rijksoverheid.
 4. Zorg goed voor de beveiliging van alle nieuwe en bestaande gegevens en handel hier adequaat in. Denk aan wachtwoorden op factuursystemen maar ook op je pc/laptop of telefoon.

Verder is het belangrijk zelf na te gaan wat een persoonsgegeven is en dit duidelijk te maken aan de rest van het personeel. In het kort: een persoonsgegeven is een gegeven dat naar één persoon herleidbaar is, bijvoorbeeld een IP-adres, naam, mailadres, telefoonnummer of woonadres. Dit is wel afhankelijk van het soort organisatie. Voor een arbodienst is bijvoorbeeld een nummerbord geen persoonsgegeven, maar voor de RDW is dit wel het geval. Het is immers voor hen makkelijk te achterhalen wie de persoon achter het gegeven is.

De AVG lijkt voor sommige werkgevers een ‘bedreiging’, een ‘gedoe’ en een ‘toestand’, maar het biedt wel de kans om achterstallig onderhoud te doen en organisaties bewust te maken van de verschillende processen. Dus, nog niet helemaal AVG-proof? Verander dan AVGedoe gauw in een AVGoedgeregeld! Veel succes!

Terug naar overzicht
"Uw concurrent heeft een lange wachtlijst. Fijn dat ik morgen al voor de keuring terecht kan"
een cliënt
Twitter
 • @CareGroupNL

  Stop #pesten nu. Ook op de werkvloer. Naar schatting zijn er 4 miljoen extra #verzuimdagen per jaar en heeft 1 op dtwitter.com/i/web/status/1…ai

  1 dag geleden

 • @CareGroupNL

  Happy birthday to... me! De Care Group bestaat vandaag namelijk 17 jaar en dat is wel een momentje van stilstaan watwitter.com/i/web/status/1…KZ

  8 dagen geleden

Facebook LinkedIn
Website door Merk Meester
omdat gezond zijn
beter werkt