Top 3 verzuimoorzaken

En hoe u daarop kunt besparen

Een zieke werknemer kost u gemiddeld zo'n € 250,- per dag. Daarbij komen nog de extra (premie- en loondoorbetalings)kosten wanneer uw werknemer niet herstelt en  de WIA in gaat. Als arbodienst zetten we alles op alles om dat te voorkomen. Daarom stellen we onszelf de vraag: wat is de top van verzuimoorzaken op dit moment? En hoe kunt u daarop besparen? Onze verzuimconsulent Eveline Cornelissen vertelt!

#1: griep

"Ziekmeldingen hebben altijd een duidelijk seizoenspatroon. Op dit moment staat griep bijvoorbeeld met stip op nummer 1. Werknemers met griep melden zich gemiddeld 4 tot 5 dagen ziek. Griep is zeer besmettelijk en natuurlijk niet altijd te voorkomen. Toch is een griepprik in oktober/november het overwegen waard: het kan immers de schadelast voor uw bedrijf beperken!"

#2: klachten aan bewegingsapparaat

"Op de tweede plaats staan 'klachten aan het bewegingsapparaat'. Deze mogen we om privacyredenen niet specifieker registreren, maar denk bijvoorbeeld aan pijn aan de onderrug, bovenrug, nek en schouders. Meestal komt dat door een verkeerde houding, overbelasting of spanningen. Ook dit type verzuim is te voorkomen. Uiteindelijk pluk je daar als werkgever ook de vruchten van. Doe eens een werkplekcheck of een RI&E als startpunt!"


#3: Psychische klachten

"Op de derde plaats staan psychische klachten, tevens de grootste veroorzaker van langdurig verzuim (> 3 tot 4 weken). Denk aan overspannenheid, burnout, depressie of een angststoornis. Deze verzuimoorzaak is de meest complexe, maar ook interessant: in onderzoeken zien we dat psychische klachten vaker voorkomen onder jongeren van 25 tot 35 jaar en onder vrouwen (RIVM, 2014). Ook is het aantal verzuimgevallen met een psychische oorzaak sinds 2010 elk jaar gestegen (RIVM, 2014)."

Waar valt winst te behalen?

"Herken de signalen! Bijvoorbeeld: verminderd functioneren, een lagere output, het vermijden van zware belasting, gedragsverandering, het opnemen van extra verlofdagen en prikkelbaarheid. Breng in kaart wie van uw werknemers 'at risk' zijn en ga (evt. onder begeleiding van een casemanager) het gesprek aan. Tijdige en gerichte aanpak kan u en uw werknemer een hoop zorgen besparen!"

Terug naar overzicht
"Ik wilde zondags om 10.00 uur gekeurd worden en er stond stipt op tijd een arts voor de deur!"
een cliënt
Twitter
  • @CareGroupNL

    Zomervakantie voor regio Noord en vanaf a.s. maandag #bouwvak voor regio Zuid, wat een heerlijk vooruitzicht.twitter.com/i/web/status/1…iB

    1 dag geleden

  • @CareGroupNL

    RT @ArboDesign_: #Help! Wat als uw #werknemer voor een lange periode uitvalt? Ons team van #arbeidsdeskundigen staat graag klaar voor een b…

    2 dagen geleden

Facebook LinkedIn
Website door Merk Meester
omdat gezond zijn
beter werkt