Blog

Arts consulten via telefoon en Skype

Ook voor de beroepsgroepen die normaal gesproken (veelvuldig) in persoonlijk contact komen, is het geen makkelijke periode. Wij denken in ons vak – arbo – dan meteen aan psychologen, mediators, casemanagers en natuurlijk alle artsen. Waar zij normaal gesproken medewerkers in persoon spreken, klimmen zij nu voor consulten in de telefoon. En volgens arbo-arts Carli van der Spek is dat best even wennen. ”Iemand echt zien, dat is meestal wel belangrijk. Hoe kijkt hij uit z’n ogen? Hoe gedraagt ‘ie’ zich en met welke lichaamstaal spreekt hij? Je haalt er veel informatie uit. Ik voer nu mijn consulten via telefoon of Skype. Dat werkt best prima. Zolang je de juiste vragen stelt en goed luistert, kom je een heel eind.” Wat de arts vooral merkt, is de angst die bij veel medewerkers speelt. ”Ik hoor veel ‘wat als?’ en ‘moet ik niet?”’

Geen enkele situatie hetzelfde

Van der Spek kijkt per situatie naar de volgende zaken: hoe gaat het met iemand? Hoe staat iemand zelf tegenover werken? Gebruikt iemand bepaalde medicijnen en kunnen die van invloed zijn? Wat is zijn leefstijl? Zijn er bepaalde risico’s m.b.t. corona? Hoe ziet iemands werkplek eruit? En met hoeveel personen werkt diegene daar? Welke apparaten of machines gebruikt iemand? En wie gebruikt deze nog meer? Hoe gaan de directe collega’s om met de vanuit de RIVM geadviseerde richtlijnen? Ook dat is nogal belangrijk. Het is ook goed om elkaar te attenderen op de werkvloer over het continu wassen van de handen en het bewaren van de afstand. ”Als iedereen zich netjes aan die richtlijnen houdt en er verder geen andere factoren spelen, dan is het niet nodig om thuis te blijven. Maar nogmaals: dat is per situatie, per persoon en per werkomgeving heel verschillend. En dat kan je – zelfs op afstand – best goed inschatten en bespreken met een medewerker. Gelukkig maar.”

Merk je bij jou op de werkvloer ook angst of onzekerheid? En zou je het fijn vinden om daar met een arbospecialist eens over te sparren? Bel dan gerust naar 088 020 3446.